Gaziantep

Telgraf Yazı İşleri Masası’nın konuğu olan KÜSGET Başkanı Mustafa Kemal Güneş, yarı belediye gibi çalışan bir kooperatif haline geldiklerini söyledi. Güneş, Türkiye’de örneği olmayan projelere imza attıklarını dile getirdi.

 

KÜSGET Başkanı Mustafa Kemal Güneş, Telgraf Yazı İşleri Masası’na çok özel açıklamalarda bulundu. KÜSGET’in tarihçesinden bugüne kadar hayata geçirdikleri projelere, siteye verdikleri hizmetlerden hedeflerine kadar önemli açıklamalar yapan Bakan Güneş, yarı belediye gibi hizmet verir duruma geldiklerine de vurgu yaptı. Üyelerinden aidat alan değil, kazanç sağlayan bir kooperatif haline dönüştüklerini belirten Güneş, aktif olarak 6 bin iş yerinde 100 binin üzerinde çalışana hizmet ettiklerini dile getirdi. Şu ana kadar yaptıkları satıştan 470 milyon liraya yakın bir gelir elde ettiklerini belirten Güneş, bu parayı kooperatif üyelerine iş yerlerinin metre kare büyüklüğüne göre dağıtacaklarını söyledi. Güneş, 600 civarında iş yerinin olacağı yeni bir sanayi sitesi içinde düğmeye bastıklarının müjdesini verdi.

 

 

DÜNYADA 4 TANE, BİRİSİ KÜSGET

 

 

1967 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı tarafından Dünyada 4 ülkeye yüzde 90’ı sanayi fonundan karşılanmak üzere sanayi sitesi yaptırmaya karar verildiğini belirten Güneş, “Bunlardan birisi de Türkiye olarak seçilir. Türkiye’de de esnafı sanatkarı çok olan Gaziantep seçilir. Yani düşünün, Dünya’da Türkiye, Türkiye’de de Gaziantep. KÜSGET adı da oradan gelir. KÜSGET, Küçük Sanayi Geliştirme Teşkilatı’dır. Kooperatifimizin ilk temeli de 1974 yılında atılır. Bin 251 iş yerinin temeli atılır ve 1982 yılında tamamlanır. Bunlar birinci kuşaktır. İkinci kuşakta bizleriz. 1982 yılında kooperatifin ikinci kısmına yazıldık. 1991 yılında tamamlandı. Bu esnada KÜSGET’in açılımını kimse bilmiyordu. Gelişme gösterdikten sonra ismi KÜSGEM oldu. Merkez oldu. Sonradan KOSGEB doğdu. Şu anda büyük krediler veren KOSGEB’in doğuşu teşkilatlanmadır. 1992 yılında ilk yönetici seçildim. Dönemin bakanına KOSGEB var, İsmi küçük sanayicileri desteklemek için kurulmuştu. Artık iş adamlarını destekler oldu. 50 çalışanı olana kredi veriyor. Bunun küçük esnafı nerede? Bize payı üçe bölmeyin , 5’e bölün ve bizim hakkımızı ayırın dedim. Büyükler sofrada yiyor ve bize bir şey kalmıyor dedim. O zaman dönemin bakanı burada bir çalışana düşürdü. O zamandan sonra esnaf KOSBEG’ten faydalanmaya başladı” dedi.

 

 

BİR USTA 15 YILDA YETİŞİYOR

 

 

Başkan olarak göreve 2011 yılında geldiğini belirten Mustafa Kemal Güneş, “1992 yılında buraya girdim. 2011 yılında göreve geldiğimizde 20 yıl geçti. Bizde bir usta olmak için 15 yıl gereklidir. 15 yıl usta olana kadar yetiştikten sonra bir dükkan açacaktır. Kuşak değişti ve sanayi sıkıştı. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile Şahinbey’e de bir sanayi sitesi kurulmasına birlikte karar verdik. Bunun da fikir babası biziz. 2-3 yıl birlikte çalıştık.” ifadelerini kullandı.

 

 

8 AYDA 113 İŞ YERİNİ BİTİRDİK

 

 

2011 yılında başkan olduktan sonra yeni iş yerleri kazandırmak için harekete geçtiklerini belirten Başkan Güneş, 8 ayda 113 iş yerini bitirdiklerini dile getirdi. Öncelikle sitelerine yakın bir köyle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’le görüştüklerini belirten Güneş, “Bu köy yerinin taşınmasını ve sanayi sitesine dahil edilmesini istedik. Bakanımız Fatma Şahin başkan olduktan sonra bu işi yaptı. 600-700 haneli bir köyü kamulaştırmak büyük bir güç ister. Fatma Şahin bu işi ben yaparım dedi. O zamanda köyün yeri kamulaştırıldı. Bizim zaten esnafa sözümüz vardı. Sanayide gençlerimiz çok fazla ve bunlara iş yeri lazım demiştim. Küçük çapta 367 iş yerimizi yaptık ve bitirdik. Pandemi olayları ve ekonomik sıkıntılara rağmen ilk 8 ayda 113 iş yerimizi bitirdik” şeklinde konuştu.

 

 

400 BİNE MAL ETTİLER 4 MİLYON LİRAYA ULAŞTI

 

 

Kooperatif üyelerine kazandırdıkları iş yerlerinin 400-450 bin liraya mal edildiğini hatırlatan Güneş, “Kura çekimi ile sahiplerini belirledik. Bugün hepsi çalışıyor. Orada bir iş yerimizi 400 bin liraya mal ettiler. Bugün o iş yerleri 4 milyon. Hiçbir üyemizden fark almadık. Demir fiyatları girdi maliyetleri çok artmasına rağmen, müteahhitlerle doğru anlaşma yaptığımız için hiçbir üyemizden fark almadık. Biz hiçbir zaman tek başına bir şey olmaz. Gaziantep’te ortak akıl var. Belediye yardımı olmasa biz burayı zor yapardık. Üst yapısının hepsini biz yaptık ama alt yapıyı belediyemiz yaptı. Asfaltını, suyunu, elektriğini beraber yaptırdık” diye konuştu.

 

 

300 SURİYELİ İŞ YERİ SAHİBİ VAR

 

 

KÜSGET’te toplam 2 bin 765 iş yeri olduğunu belirten Güneş, “Ama yetmedi bu. Şimdi yeni bir sanayi sitesine ihtiyaç var. Suriyeliler de çoğaldı burada. Sanayi sitesi içerisinde en son yaptığım sayımda aktif çalışan iş yeri sayısı 300’ü aştı. Dükkanların da bölünmesi ile burada 6 bin iş yeri var. 100 bine yakın çalışanımız var. Bir de Türkiye’de ilklere imza atıyoruz. Sosyal tesislerimiz var. Biz göreve geldiğimizde 175 sosyal tesisimiz vardı. Daha sonra 274’e çıkardık. Belediyelerle yaptığımız takaslarla sayımızı artırdık. Daha sonra esnaflarımıza para dağıtacağımız sosyal tesis sayımızı 434’e çıkardık. Biz buralar ne olacak diye düşündük. Sonra kooperatifimizn giderlerini karşılayacak şekilde 100-110 tanesi kalacak. Bunlar 4 bölgede olan sosyal tesisler. Geri kalanların satış kararını aldık. Satış kararına karşı çıkanlar oldu. Satarken nasıl satacağımızı ve üyelerimize nasıl döneceğini anlattık. Türkiye’de bir örneği olmadığı için kimse inanmadı” dedi.

 

 

EMEKLİ İKRAMİYESİ GİBİ PARA YATIRILACAK

 

 

Türkiye’de hatta Dünyada eşi benzeri olmayan bir projeye imza attıklarını belirten Mustafa Kemal Güneş, “Bizler herkes bir yerden emekli olurken emekli ikramiyesi alır. Biz de yıllarını buraya vermiş ustalara emekli ikramiyesi gibi para verelim diye söz verdik. Şimdi bu sözü gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kongremizde de söyledim. Şu anda yarısından fazlasını tahsisli üyelikle sattık. Bu insanlara satarken tahsisli üyelik yaparak satışlarını gerçekleştirdik. Şu ana kadar 387 milyon satış yaptık. Bunun 180 milyonunu tahsis ettik. 94 milyonluk satış daha yaptık. Yani 470 milyona çıktı yaptığımız satış” şeklinde konuştu.

 

 

İKİ TAKSİT HALİNDE HESAPLARA PARA YATACAK

 

 

Güneş satıştan gelirin nasıl dağıtılacağı ile ilgili olarak da, “Bu satıştan gelen paraları üyelerimize nasıl dağıtacağımızı sordular. Ben bu konuyla ilgili 7 yıldır çalışıyorum. 2 bin 267 iş yerinin metre karesini topladık. Bu da yaklaşık 900 bin metre kare iş yeri yapıyor. Herkese eşit para vermedik. Metre karesine göre para verme kararı aldık. Haksızlık olmasın diye herkesin tapusunda yazan metre kareye göre para dağıtacağız. Hesapladıktan sonra üyemizin hesabına yatıracağız. İnşallah bunu başaracağız. Yüzde 50’sini tamamladık. Üyelerimizde de peşin mi istersiniz taksitle mi dedik. 2 taksitte istediler. İnşallah Ekim ayı gibi hesaplarına yatıracağız. Tüm kooperatifler üyelerinden para toplar. Biz aidat para almadığımız gibi para vereceğiz diyoruz. Bu işin Dünyada örneği yok” diye konuştu.

 

 

TEMİZLİK YAPIYOR, ASFALT YAMALARI YAPIYOR

 

 

Göreve geldikten sonra iki adet süpürge aldıklarını belirten Güneş, “Bu yaptıklarımızı tek başımıza yapmıyoruz. Ekip çalışması ile yapıyoruz. Belediyelerimiz hep yanımızda. Biz sanayi sitemize temizlik yaptırıyoruz. Biz de yardımcı oluyoruz. Biz yarım belediye gibi çalışıyoruz. Bizim şu anda süpürge aracımız var. İki tane süpürge aracı aldık. Bunlar sürekli akşamları temizlik yapıyor. Sulama araçlarımız var. Küçük asfalt ekibi kurduk. Küçük silindir yaptırdık. Traktörümüz var. Yollara yama yapıyoruz. Adres tespit sistemimiz var. Adres bulmada zorluk yaşanıyordu. Biz de böyle bir çalışma yaptırdık” şeklinde konuştu.

 

 

60 BİN DOLAR İSTEDİLER 15 BİN DOLARA YAPTIRDIK

 

 

Sistem için büyük gayret gösterdiklerini belirten Güneş, 60 bin dolar istenilen sistemi 15 bin dolara kurduklarını açıkladı. Güneş, Adres tespit sistemi için fiyat aldığımızda 60 bin dolar istediler. Bizler üniversite öğrencilerine yaptırdık. 12 yıl önce bu işi yaptık. Kiralar aldı başını gidiyor. 5 bin lira olan kiralar 20 bine çıktı. Yeni bir sanayi sitesi lazım. Bir Şahinbey ve bir Şehitkamil bölgesinde sözü aldık. 600 iş yeri olan yeni bir sanayi sitesi için çalışıyoruz. Fatma Şahin sözü verdi.  Bizler önceliği kiracılara veriyoruz. Dükkanı olan zaten çalışıyor. Aynı insana kiraya versin diye başka bir iş yeri vermek doğru değil. Öncelik kiracılar. Bizler iş yeri olmayanlara da bir sanayi sitesi daha yapalım dedik” şeklinde konuştu.

 

 

VASIFLI İŞÇİ BULMADA SIKINTI YAŞIYORUZ

 

 

Başkan Mustafa Kemal Güneş, sanayi sitesinde işçi bulmada büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi. Güneş, “Sanayi sitemizde iş sıkıntısı yok. İşçi sıkıntısı var. Vasıflı çalışan eleman eksikliği var. Vasıflı işçi yok. Şu anda bir kaynakçı bulsam 20 bin liraya çalıştırırım. Bizim sanayi sitesinde ara eleman sıkıntısı var. Kalkan köyün orada bir okul vardı. Orayı meslek lisesi yapalım dedik. Bir gün okula gidecek diğer günler gelip haftalık alarak bizde çalışacak. Hem iş öğrenecek, hem iş garantisi var. İnsanlara bunu anlatmamız lazım. Valilik’le bağımlılarla ilgili bir projemiz var. Madde bağımlılarının istihdama kazanılması ile ilgili. Önce 6 ay tedavi ediliyorlar. Sonra 6 ay eğitim alıyorlar. Biz onları alıp burada çalıştırıyoruz.  Geçen yıl LGS’de 7 bin 600 öğrencimiz bir liseye giremedi. İmam Hatip Liseleri’ne yönlendirildiler. Bazılar gitmek istemedi. Biz esnafı gezdik nasıl elemanlar istediklerini öğrendik. Bu çocuklara ulaştık. O çocukların meslek liselerine kazandırılmasına sağladık. Yarısını meslek liselerine kazandırdık. Böylece kalifiye eleman sıkıntımızı da gidereceğiz. Bu proje çok önemliydi. Ama okul da yok. Bu eleştirimi de yapmalıyım. Bizim burada boş ve atıl durumda 6-7 yıl boş duran bir okul vardı. Orayı yapma kararı aldılar. Faaliyete geçirecekler.  Meslek liselerinden çıkan kalifiye elemanların maaşları 20-25 bin lira. Ama yok. Planlama yapmak lazım. İhtiyaca göre planlama yapmak lazım” şeklinde konuştu.

 

KÜSGET Sanayi Sitesi Başkanı Mustafa Kemal GÜNEŞ